Paddla Jokkmokk till Kvikkjokk (5-7 dagar)

Paddla Jokkmokk till Kvikkjokk. En fin paddelsträcka från Purkijaure i öster till Kvikkjokksfjällen i väster. Färdas med kanot eller kajak längs en älvdal från skogslandet upp till fjällen. I Kvikkjokk ansluter många vandringsleder b.l.a Kungsleden och det är en fantastisk startpunkt för de som vill fortsätta en på vandringstur.

Runt sjöarna ligger små byar där det har bott nybyggare sedan början av 1600-talet. När de kom hit och slog sig ned fanns redan samerna här som levde av renskötsel, jakt och fiske. Sträcker man sig ännu längre tillbaks i tiden hittar man lämningar från 6000-åriga jägarsamhällen. Detta är en vildmark som hyst en levande och skiftande kultur sedan lång tid tillbaka.

Att paddla Jokkmokk till Kvikkjokk är passande tur för dig som vill uppleva vildmark i Svenska Lappland men ändå inte känna dig helt ensam. Man kan paddla i dagar utan att se en människa men det är inte långt från hjälp om det behövs. Man är inte helt utan täckning utan mobiltelefon funkar på flera ställen längs älvdalen, men inte överallt.
De flesta paddlar turen på 5-7 dagar.

Kartorna (3 st) du behöver för turen är: Vägkartan 170 Jokkmokk, Vägkartan 173 Gällivare och Fjällkartan BD11 Tjåmotis.
För information kring fiskeregler och fiskekort: www.natureit.se

Etapp 1: Purkijaure

Vanligtvis startar man kanotturen från Brändön. Sjön är grund och under den varmare delen av sommaren är vattentemperaturer på uppemot +25 C inte ovanliga. Runt Purkijaure finns det fina tältplatser. Sjön lämpar sig dessutom bra för enklare familjeturer med barn.


Visa Kanotled Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

Etapp 2: Randijaure

När man paddlat över Purkijaure skall kanoten/kajaken tas upp i Gladvik (enligt kartan). Därifrån går en liten skogsväg upp till Randijaure sjön. Kanoten sätts i på västra sidan av dammen. Vi avråder från att paddla nära dammen då det uppstår starka strömmar när dammluckor öppnas och stängs. Randijaure är en stor sjö där det kan blåsa och gå stora vågor, liksom alla andra stora sjöar i Lappland. Vid hård nord eller nordvästanvind bör man avvakta på land tills det lugnat ner sig. Vanligtvis lugnar det ned sig under kvällar och nätter.


Visa Kanotled Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

Etapp 3: Parkijaure

Efter paddlingen på Randijaure skall man ta upp kanoten på norra sidan strax nedanför dammen. Ta sedan kanoten/kajaken på vagnen och dra den upp till Parkijaue längs den lilla vägen (se kartan). Vi avråder er från att paddla nära dammen pga. de strömmar som blir när dammluckor öppnas och stängs.


Visa Kanotled Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

Etapp 4: Skalka och Tjåmotisjaure

En längre sträcka längs långsmala sjöar. Fjällen börjar torna upp sig i väster och på norra sidan av sjösystemet ligger bilvägen till Kvikkjokk. Vi rekommenderar att följa den södra stranden för mer vildmarkskänsla. Se upp! Bitvis finns stora stenar som ligger dolda under vattenytan.

Östra Skalka


Visa Kanotled Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

Västra Skalka


Visa Kanotled Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

Tjåmotisjaure


Visa Kanotled Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

Etapp 5

Efter etapp 4 lyfter ni upp kanoten/kajaken i viken på norra sidan strax före den lilla byn Njavve. Man kommer nära Kvikkjokksvägen och transporten till iläggningsplatsen blir enkel med en liten vagn (se kartan). Observera! man skall inte paddla strömsträckan mellan Saggat och Tjåmotisjaure om man inte är mycket erfaren i att läsa forsar och har säkerhetsutrustning för det. Vi avråder alla från att fara i forsarna.
Sjön Saggat är sista sjön före slutmålet Kvikkjokk. På sjöns norra strand ligger Årrenjarka fjällby där man kan hyra stuga, äta i restaurang, handla i deras lilla affär m.m.
I västra delen av sjön Saggat ligger den lilla byn Kvikkjokk. Här finns ett fantastiskt delta där man kan glida runt med kanot. Här ligger Kvikkjokk Fjällstation för den som vill sova en natt i en skön säng.

Östra Saggat


Visa Kanotled Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta

Västra Saggat


Visa Kanotled Jokkmokk-Kvikkjokk på en större karta
» Priser och Bokning