Huvudmeny:


Naturens Bsta

Vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris 2008

Älgsafari i Rapadalen, Sarek Nationalpark

Wildlife_expedition_sarek_STOR

Sarek nationalpark ett äkta vildmarksområde utan vägar, inga markerade leder, inga övernattningsstugor, endast ren vildmark och vild natur.
Följ med på 7-dagars expedition på spaning efter björnar, lodjur, järvar och sist men inte minst Skandinaviens största älgtjurar.

Några höjdpunkter på turen:

● Helikopterlyft in till gränsen av Europas mest avlägsna vildmarksområde
● Vandring genom Sareks dramatiska landskap i Rapadalen
● Fyra nätter i tält i äkta vildmark + två nätter på pensionat
● Möte med Europas största älgar och andra vild djur
● Chans att få uppleva norrsken

Sarek Nationalpark är ofta kallad Europas sista vildmark. Ett drömäventyr för alla sanna naturentusiaster. Sarek går inte att nås via bilvägar utan hit tar du dig endast till fots eller med helikopter under barmarksäsongen. Helikoptern kommer att lämna oss vid gränsen till nationalparken. Här finns inga markerade leder, ingen tillgång till övernattningsstugor eller vindskydd. Härifrån kommer det bara att vara du, naturen, vi andra äventyrslystna och alla de vilda djuren.

Detta är en vandring för naturälskare i ett av Europas mest vilda och avlägsna områden. Det finns inga markerade leder, stugor eller broar över älvar och vattendrag. Vi kommer alla att behöva bära all vår utrustning, vilket innebär ryggsäcken kommer att bli ganska tung, med 15-25 kg. Och detta är utan din personliga kamerautrustning .

Vi kommer att vandra, tälta och spendera några spännande dygn i de mest dramatiska delarna av Sarek, nämligen i Rapadalen. Rapadalen är hemvist för brunbjörn, lodjur, järv, kungsörn och andra stora rovdjur men också för de legendariska Sarekälgarna, Europas största älgar.
Jakt har varit förbjuden i nationalparken under en lång tid och därför är älgarna mindre skygg människor. Under september månad är det brunst-och parningstid vilket gör dem än mer obrydda oss tvåbenta. September är den perfekta månaden för älgsafari och med en gnutta tur kan vi komma riktigt nära dessa majestätiska djur.

Sarek Nationalpark är den mest avlägsna delen av Laponia. Laponia med en total yta av 9400 km² utsågs till världsarv av UNESCO 1996 och är världens största vildmarksområde som än idag brukas av ett urfolk, de renskötande samerna.

Sarek är imponerande med sina djupa dalar mellan höga spetsiga toppar. Det finns hundratals fjäll över 1800 meter. Kontrasten mellan steniga bergssidor, brutna glaciärer och frodiga dalar lockar till äventyrlig vandring. Sarek är inte riskfritt, men vi tar väl hand om dig och ser till att vi har all nödvändig utrustning; stormsäkra vattentäta tält, varma sovsäckar och satellittelefon m.m.

Det vi idag känner som Lappland, har det ursprungliga namnet Sápmi. Samerna är ursprungsbefolkningen som lever i Sápmi, som idag omfattar delar av norra Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland. Under din resa kommer du att få chansen att besöka Ajtte museum där man kan lära om den samiska kulturen och dess traditioner.

Hur ansträngande kommer detta att bli? Hur mycket vi vandrar kommer att bli anpassat till terrängen samt de aktuella väderförhållanden. Vi vandrar varsamt med våra ryggsäckar, ibland på obefintliga stigar endast beträdda av de vilda djuren. Du måste vara medveten om att detta kan bli en anstängande tur så du måste vara i allmän god kondition. Om du är i god fysik kommer detta att bli en verkligt givande utmaning. Detta är dock ingen överlevnadsexpedition. Vi kommer att göra en hel del stopp på vägen för vi är ju här för att njuta! Vi stannar för att dricka ur de porlande bäckarna, koka kaffe, fotografera och dela våra livshistorier. Vissa dagar kommer vi att göra dagsturer från vårt läger utan våra tunga ryggsäckar.

Dag för dag

Dag 1 Ankomst och introduktion
Ankomst till Jokkmokk.
Vi möts på Åsgård Vandrarhem. Under eftermiddagen rekommenderar vi dig att besöka Ajtte – svenskt fjäll och samemuseum.
Välkomstmiddag på Åsgård vandrarhem.
Presentation av programmet och genomgång av utrustning.

Dag 2 In i vildmarken
Frukost och utrustningscheck. Cirka 1,5 timmes bilfärd till helikoptern.
En kort helikoptertur kommer att ta oss till fjällen nära Rapadalen på gränsen till Sareks Nationalpark.
Vi kommer endast att vandra några få kilometer innan vi kommer fram till Skierfe. Skierfe är kanske en av de mest kända utsiktsplatserna över Sarek. En brant klippa som sluttar rakt ner 800 meter ner mot Rapadalens delta.
Här kommer vi att sätta upp våra tält och tillaga vår mat medans vi njuter av den majestätiska utsikten från våran tältcamp.
Natten spenderas i gemensamma tält.

Dag 3 Vandring på fjällplatån
Efter frukost packar vi ihop våra tält och vandrar iväg längs fjällplatån med vacker utsikt över de snöklädda fjälltopparna i fjärran. Detta är relativt platt terräng men med en ständigt växlande utsikt över dalen nedanför oss. Vi har stora chanser att få se älg, renar, örnar, fjällvråk och kanske om vi har tur även järv och brunbjörn genom våra kikare.
Vi äter lunch längs vår vandring och unnar oss flera kaffestopp och fotopauser under dagen.
Det är en härlig känsla att upptäcka älg betandes nere i dalen.
På eftermiddagen hittar vi en naturskön plats där vi sätter upp våra tält. Vi lagar mat under stjärnhimlen och spanar efter norrsken innan vi kryper in i våra sovsäckar i tälten.

Dag 4 Vilddjursspaning i Rapadalen
Efter frukost packar vi ihop vår tältcamp och vandrar ner i Rapadalen.
Vi svalkar våra ansikten i Rapaälvens färska vatten och fortsätter vår vandring på upptrampade djurstigar längs älven i den frodiga fjällbjörkskogen. Det är här som älgarna samlas upp vid denna tid på året för brunst. Vi går i tystnad för att öka våra chanser att stöta på vilda djur. Chanserna är goda att vi kommer att ha några spännande nära möten med älg.
Vi sätter upp våra tält på någon strategisk plats i dalen och tillbringa ännu en natt i det vilda.

Dag 5 Vilddjursspaning i Rapadalen
Vi vaknar upp till ännu en härlig dag, njuter av den friska luften och kokar kaffe.
Om allt går enligt vår plan idag så kan vi lämna tältcampen och strosa iväg på en dagstur utan våra tunga ryggsäckar.
Om vädret tillåter så vandrar vi upp på det lilla fjället Nammatj, eller bara sitter vid dess fot och spanar efter älg och andra vilda djur.
Det är skönt att få en mer avslappnad dag utan att behöva flytta tälten. Vi får tid att plocka bär eller bara sitta och sippa på en kopp kaffe med kikaren i beredskap.

Dag 6 Vilddjursspaning och tillbaka till civilisationen.
Sista dagen ute i vildmarken får man ofta känslan av att man inte vill tillbaka till civilisationen.
Vi utnyttjar dagen till att vandra och njuta av parken så mycket vi kan innan vi återvänder till upphämtningsplatsen för helikoptern.
Helikoptern tar oss tillbaka till Stora Sjöfallet. Här gör vi ett besök på Naturum Laponia med sin intressanta utställning och belönar oss med en våffla innan vi åker med minibussen tillbaka till Jokkmokk och Åsgård Vandrarhem.
Vi njuter en välbehövlig dusch och serverad middag som avslutning på vårt äventyr.
Natt på vandrarhemmet i riktiga sängar.

Dag 7 Avresedag
Frukost och avresa från Jokkmokk.

FAKTA

Datum
18-24 september 2017

Gruppstorlek
Max 10 personer och 2 guider

Inkluderat i priset
● Erfarna och hängivna naturguider med ett tränat öga för vilddjursspaning
● Två nätter på Åsgård Vandrarhem och 4 nätter i tält*
● Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 7
● Biltransport tur och retur Jokkmokk – Stora Sjöfallet
● Helikoptertur tur och retur till gränsen av Sarek Nationalpark
● Friluftsutrustning: tält, sovsäck, liggunderlag, matlagningsutrustning och kök
* För att minska vikten kan du behöva dela tält med andra deltagare.

Ej inkluderat i priset
Resa samt transfer till och från Jokkmokk, reseförsäkring och alkoholhaltiga drycker.
Turen startar och slutar i Jokkmokk.

Boende
Första och sista natten på Åsgård Vandrarhem i Jokkmokk. Boendet är i normal standard dubbelrum med delat badrum. P.g.a. begränsat antal rum kan det hända att enkelrum inte finns tillgängliga, du kan därför behöva dela rum med annan deltagare av samma kön.
Tre nätter i flerpersonstält. Vi tillhandahåller sovsäck och liggunderlag.

Tider
Vi träffas på Åsgård Vandrahem i Jokkmokk till middag på ankomstdagen.
Avresedagen avslutas efter frukost.

För vem?
Rekommenderad lägsta ålder är 18 år, eller 15 i sällskap av förälder. Du ska ska kunna gå i i ojämnt terräng med packning utan problem. Svårighetsgrad är ansträngande till tuff men kom ihåg att du måste kunna bära en ryggsäck på 18-25 kg. Vandring i upp till 2 timmar i sträck i ojämn terräng utan stigar. Vandringarna inkluderar flera stopp längs vägen.

Pris
22 500 Sek/pers (inkl. moms)
Enkelrumstillägg på Åsgård Vandrarhem: 260 Sek/natt/pers.
September 2017

Share