Huvudmeny:


Naturens Bsta

Vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris 2008

Om oss…

Jokkmokkguiderna är ett litet företag som ägs och drivs av Matti Holmgren och Stina Svensson. De lever och bor året runt i det lilla samhället Jokkmokk, byn strax norr om Polcirkeln. Här har de en Siberian Husky kennel med närmare 40 Siberian huskies och två Border collies.

Matti och Stina på Jokkmokkguiderna.

Matti Holmgren (1970)

Matti är född och uppvuxen i Jämtland.
Friluftsliv har alltid varit ett stort intresse och redan som 14 åring började han med sina långturer på egen hand i de Jämtländska skogarna och fjällen. Som 16 åring genomförde han sin första längre solo fjälltur med hundspann.
Matti har en stor respekt för naturen och dess krafter. Tar hellre den säkra vägen före den osäkra.
1991 flyttade Matti till Jokkmokk för att studera ekologi och 1995 startade han Jokkmokkguiderna. Det har under årens lopp blivit ett antal utbildningar i allt från norrbottnisk kulturhistoria, renens biologi, ekologi, ekonomi, juridik osv. De flesta kurserna är lästa gentemot Luleå och Umeå universitet.
Hundspannskörning och livet ute i skog och fjäll är Mattis stora passioner!

Stina Svensson (1976)

Stina är född och uppvuxen i allra sydligaste Sverige, närmare bestämt Skåne.
För Stina har alltid djur varit ett av de största intressena. Flera av ungdomsåren tillbringades på ridskola och i häststall. Idag är hästarna ersatta av en stor flock hundar.
Stina flyttade 2004 upp till Matti och Jokkmokk efter en lyckad internetdejt.
På frågan om det är mörka vintrar och svårt att leva i norr för en sydlänning svarar Stina alltid glatt ”Det känns som att ha hittat hem! … dessutom lyser snön upp den Lappländska vinternatten.”
Stina är utbildad inom textildesign och konst.
Efter några år i Lappland så är hon numer en fullfjädrad vildmarksguide!
Förutom hennes största passion hundarna har hon en passion för allt kreativt skapande!

I Jokkmokkguiderna är det Matti som står för de galna idéerna, genomför de längsta turerna och pratar absolut mest i telefon.
Stina står för ordningen och reda. Det är garanterat hon som ser till att ni får bokningsbekräftelser, fakturor, packlistor m.m. Men ni hittar henne ofta ute med ett hundspann eller i en kajak!
Kombinationen av ordning och kreativitet är utan tvekan ett vinnande koncept!

Jokkmokkguiderna (1995)

2003 blev Jokkmokkguiderna godkänd ekoturismarrangör och fick kvalitetsmärkningen Naturens Bästa på flera av sina arrangemang/turer.
Märkningskommitténs motivering (29 januari 2003):
”En av Norrbottens duktigaste och mest entusiastiska hundspannsarrangörer där hundarna alltid står i centrum. En kunnig och seriös arrangör, som inte bara vill inspirera andra turismentreprenörer i Jokkmokk att utveckla sin verksamhet, utan också en eldsjäl med djupt engagemang i Världsarvet Laponia, fjällnära urskogar och rovdjursfrågor.”

2008 fick Jokkmokkguiderna den stora äran att motta ”Grand Travel Award” som årets ekoturismarrangör. Motiveringen:
”Jokkmokkguiderna är inte bara en av norra Sveriges främsta ekoturismarrangörer med världsunika produkter inom hundspann, fjällvandring och kajak. Det är också ett företag som inspirerar och tillsammans med andra utvecklar och tillgängliggör världsarvet Laponias många möjligheter.”

Både Matti and Stina har gått vildmarkssjukvårdskurser genom NOLS Wilderness Medicine Institute.
Matti är Wilderness First Responder certifierad och Stina har ett Wilderness First Aid certifikat.

Välkommen till landet norr om polcirkeln!

Matti Holmgren och Stina Svensson

Telefon: 0971-122 20
Mobil Matti: 070-684 22 20
Mobil Stina: 070-684 22 84

E-mail: jokkmokkguiderna@gmail.com

Jokkmokkguiderna
Skabram 201
962 99 Jokkmokk

Share