Huvudmeny:


Naturens Bsta

Vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris 2008

Hundspannsäventyr till norska gränsen

Arctic adventure with dog sledding and winter camping

Med endast ljudet från de flämtande hundarna och susandet från slädens medar som blandas med den nästan totala tystnaden kommer du att färdas med ditt eget hundspann till gränslandet mellan Norge och Sverige. Högt upp i fjällen norr om Polcirkeln i Svenska Lappland.
En arktisk upplevelse som kombinerar boende i mysiga stugor med några nätter i tält.
Färdas med våra fyrfota vänner i områden som ligger utanför nationalparkerna men där turister sällan vistas. Områden utanför de vanligaste allfarvägarna.

Dag 1 – Ankomst till Svenska Lappland
Vi möts i Jokkmokk kl. 14:00 för gemensam bilfärd till Årrenjarka Fjällby. Vi checkar in i stugorna och tar hand om hundarna innan vi äter gemensam middag i den vackra restaurangen.

Dag 2 – Med hundspannen västerut
Den första dagen styr vi hundspannen västerut upp mot Tarradalen. Till en början korsar vi en stor sjö innan vi far in längs Tarraälven. Första natten planeras till Tarrakaise ca 42 km från Årrenjarka.
Väl framme vid stugan hjälps alla åt att ta hand om hundarna och lasta in i stugan. Vi lagar middag tillsammans och njuter av kvällen.

Dag 3 – Mot kalfjällen
Med barrskogen bakom oss klättrar vi med hundspannen upp ur Tarradalen. Vi passerar trädgränsen på ca 700 m ö h. De vidsträckta vidderna liksom utsikten sträcker ut sig. Dagens mål är Pieskehaurestugan nära riksgränsen mot Norge. Vid bra väder ser vi fjället Sulitelma som man länge trodde var Sveriges högsta berg. Etappen blir ca 40 km med en stigning på 600-700 meter.

Dag 4 – Piteälven en av Sveriges fyra nationalälvar
Vi fortsätter söderut. Från Mavas följer vi Piteälvens dalgång mot syd-ost. Dagens etapp bestäms av snö och väderförhållanden. Körningen växlar mellan sjöar och ibland intressanta passager i björkskogen. Den beräknade distansen torde bli 30-40 km. Natten tillbringas i våra fjälltält. Förhoppningsvis hittar vi vatten men annars får vi smälta snö på de bensinkök som vi har med oss. I våra varma sovsäckar kan vi sedan sova gott och lyssna till natten ljud.

Dag 5 – Österut mot skogslandet
Vi följer Piteälven nedströms. Vid den lilla byn Västerfjäll passerar vi en kyrka. Härifrån följer vi Kungsleden norrut. Vid Parka styr vi österut läng Pärlälvens vattensystem. Natten planeras till sjön Parkijaures östra utlopp. Här hittar vi öppet vatten och bra tältplatser.

Dag 6 – Pärlälvens naturreservat
Vi har nu lämnat Piteälvens dalgång och kommit över mot Pärlälvens källsjöar. Här får vi njuta av den gamla orörda barrskogen. Spåret är bitvis smalt, krokigt och roligt att köra och bitvis bredare över myrar och sjöar. När vi kör över de stora sjöarna Peuraure och Karats får vi mer tid till att se oss omkring. Natten tillbringas troligast i tält någonstans efter spåret.

Dag 7 – Pärlälvens naturreservat och en ny dalgång
Siktet är inställt på att nå hela vägen fram till Jokkmokk. Detta är en ganska rejäl distans. Väder och snöförhållanden kan göra att vi inte kommer så långt som planerat. Skulle vi komma helt till Jokkmokk kör vi in spannen ända fram till vår kennel där turen avslutas. Om inte så blir fallet blir vi upplockade efter vägen och får en biltransport sista biten.
Middag och övernattning på Villa Åsgård i Jokkmokk.

Dag 8 – Farväl Lappland
Efter frukosten är det dags för avresa.

Fakta

Datum: 30 Mars – 6 April 2014

Gruppstorlek: Minimum 2 personer Max 5 person.

Inkluderat i priset: Individuellt hundspann med utrustning, guide. Varm jacka, byxor, varma stövlar, mössa, vantar och sovsäck.
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8.
Logi (1 natt i Årrenjarka Fjällby i stuga, 1 natt i Jokkmokk, 2 nätter i vildmarksstugor, 3 nätter i tält)

Ej inkluderat i priset: Resa samt transfer till och från Jokkmokk, reseförsäkring och alkoholhaltiga drycker.

Turförhållanden: Svårighetsgrad: Alla aktiviteter är mestadels måttligt ansträngande men ibland tuffa. 3 tältnätter. I stugorna sover vi i våningssängar i mixrum blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men vid tältning gräver vi hål i snön.
Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs.

Pris: 21 000 Sek/pers (inkl. moms)
Enkelrumstillägg sista natten 100 Sek/pers.
Priserna gäller vintersäsongen 2014

Share