Huvudmeny:


Naturens Bsta

Vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris 2008

 Explore Sarek Nationalpark 2017

Hundspann i nysnö i Sarek

Med hundspann kommer vi att tillryggalägga nästan 300 kilometer i ett av Sveriges mest mytomspunna områden, varierat med högfjäll, djupa dalar, gamla skogar och ringlande älvar. Vår färd går från Saltoluokta, in genom Sareks Nationalpark, förbi Sveriges otillgänglighetspunkt och ner längs Padjelantaleden till Kvikkjokk. Från denna lilla fjällby styr vi norrut längs den välkända Kungsleden tillbaks till Saltoluokta Fjällstation. Solnedgångarna, smaken av den nylagade renskavsgrytan, kamratskapen med hundarna och känslan av att ligga i en varm sovsäck medan snöstormen dånar utanför tältet är minnen som du inte vill vara utan!

Dag 1 Ankomst Saltoluokta, med anor från 1900-talets början.
Vi träffas och går igenom utrustningen och programmet för de kommande dagarna och äter middag tillsammans.

Dag 2 Rissajaure, på gränsen till de öppna vidderna.
Efter frukost får vi stifta bekantskap med hundarna och deras personligheter. Alla hundarna är av rasen Siberian Husky. Vi håller en genomgång av utrustningen och hur den skall användas på bästa sätt. Hundarna selas, slädarna lastas och allt görs klart för avfärd. Färden går direkt upp mot kalfjället och de vida vidderna. Första natten blir i tält. Vi reser lägret, lagar gemensam middag och utfodrar hundarna.

Dag 3-5 Genom Sareks Nationalpark.
Vi färdas vidare igenom Sareks Nationalpark mot sydväst. Vi tar oss ned i övre Rapadalen, Sarvesvagge eller Alkavagge ut mot Padjelanta. Valet av exakt färdväg styrs av vädret och snöförhållandena i området. I Sarek finns det inga övernattningsstugor och vi måste helt förlita oss till våra tält, vilket medför att vi kan röra oss mera fritt och oberoende.

Dag 6-8 Tarradalen
Vi tar oss ned i övre Tarradalen vid Tarraluopalstugorna. Från dessa följer vi sedan Padjelantaleden ned igenom Tarradalen till Kvikkjokk, den lilla byn vid vägs ände. Vi styr därifrån vidare norrut längs Kungsleden tillbaka till Saltoluokta. Dessa dagar färdas vi längs markerade leder med möjlighet att övernatta i fina stugor.

Dag 9 Tillbaka till Saltoluokta Fjällstation.
Från Sitojaurestugorna upp över kalfjället färdas vi tillbaka mot Saltoluokta. Under denna sista dag med hundarna kommer ni att kunna glädjas åt framstegen ni gjort som hundspannsförare. Ankomst till Saltoluokta Fjällstation. Här väntar en het bastu, duschar och en trerätters middag i restaurangen!

Dag 10 Avresedag.
Frukost och avfärd från Saltoluokta.
 

FAKTA

Datum:
20 – 29 Mars 2017

Gruppstorlek: Minimum 2 personer Max 4 personer.

Inkluderat i priset: Individuellt hundspann med utrustning, guide, varm jacka och byxa, varma stövlar, mössa, vantar, sovsäck.
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 10, logi (2 nätter på Saltoluokta Fjällstation, 7 nätter i stugor och/eller tält).

Ej inkluderat i priset: Resa samt transfer till och från Saltoluokta, reseförsäkring och alkoholhaltiga drycker.
Turen startar och slutar i Saltoluokta.

Turörhållanden: Svårighetsgrad; Krävande och ibland tufft. Denna tur är mer som en riktig expedition i ett vilt område utan markerade leder. Viss friluftserfarenhet krävs. Flera nätter spenderas i tält. I fjällstugorna sover vi i våningssängar blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved/gas, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men vid tältning gräver vi hål i snön.
Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs men du måste älska hundar.

Pris: 28 700 Kr/person inklusive moms.
Singelrumstillägg första och sista natten i Saltoluokta 440 kr/natt/person

Share