Huvudmeny:


Naturens Bsta

Vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris 2008

 Explore Sarek Nationalpark 2019

Hundspann i nysnö i Sarek

Med hundspann kommer vi att tillryggalägga nästan 300 kilometer i ett av Sveriges mest mytomspunna områden, varierat med högfjäll, djupa dalar, gamla skogar och ringlande älvar. Vår färd går från Saltoluokta, in genom Sareks Nationalpark, förbi Sveriges otillgänglighetspunkt och ner längs Padjelantaleden till Kvikkjokk. Från denna lilla fjällby styr vi norrut längs den välkända Kungsleden tillbaks till Saltoluokta Fjällstation. Solnedgångarna, smaken av den nylagade renskavsgrytan, kamratskapen med hundarna och känslan av att ligga i en varm sovsäck medan snöstormen dånar utanför tältet är minnen som du inte vill vara utan!

Dag 1 Ankomst Saltoluokta, med anor från 1900-talets början.
Vi träffas och går igenom utrustningen och programmet för de kommande dagarna och äter middag tillsammans.

Dag 2 Rissajaure, på gränsen till de öppna vidderna.
Efter frukost får vi stifta bekantskap med hundarna och deras personligheter. Alla hundarna är av rasen Siberian Husky. Vi håller en genomgång av utrustningen och hur den skall användas på bästa sätt. Hundarna selas, slädarna lastas och allt görs klart för avfärd. Färden går direkt upp mot kalfjället och de vida vidderna. Första natten blir i tält. Vi reser lägret, lagar gemensam middag och utfodrar hundarna.

Dag 3-5 Genom Sareks Nationalpark.
Vi färdas vidare igenom Sareks Nationalpark mot sydväst. Vi tar oss ned i övre Rapadalen, Sarvesvagge eller Alkavagge ut mot Padjelanta. Valet av exakt färdväg styrs av vädret och snöförhållandena i området. I Sarek finns det inga övernattningsstugor och vi måste helt förlita oss till våra tält, vilket medför att vi kan röra oss mera fritt och oberoende.

Dag 6-8 Tarradalen
Vi tar oss ned i övre Tarradalen vid Tarraluopalstugorna. Från dessa följer vi sedan Padjelantaleden ned igenom Tarradalen till Kvikkjokk, den lilla byn vid vägs ände. Vi styr därifrån vidare norrut längs Kungsleden tillbaka till Saltoluokta. Dessa dagar färdas vi längs markerade leder med möjlighet att övernatta i fina stugor.

Dag 9 Tillbaka till Saltoluokta Fjällstation.
Från Sitojaurestugorna upp över kalfjället färdas vi tillbaka mot Saltoluokta. Under denna sista dag med hundarna kommer ni att kunna glädjas åt framstegen ni gjort som hundspannsförare. Ankomst till Saltoluokta Fjällstation. Här väntar en het bastu, duschar och en trerätters middag i restaurangen!

Dag 10 Avresedag.
Frukost och avfärd från Saltoluokta.
 

FAKTA

Datum:
18-27 Mars 2019

Gruppstorlek: Minimum 2 personer Max 4 personer.

Pris: 31 000 Kr/person inklusive moms.

Inkluderat i priset:
Erfaren hundspannsguide
Individuellt hundspann med utrustning
Varm jacka, byxor, stövlar, mössa och vantar
Sovsäck och utrustning för turen
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 10
Logi, 2 nätter på Saltoluokta Fjällstation, 7 nätter i stugor och/eller tält

Ej inkluderat i priset:
Resa samt transfer till och från Saltoluokta Fjällstation
Reseförsäkring
Alkoholhaltiga drycker
Notera: Turen startar och slutar i Saltoluokta.

Turörhållanden: Svårighetsgrad; Krävande och ibland tufft. Denna tur är mer som en riktig expedition i ett vilt område utan markerade leder. Viss friluftserfarenhet krävs. Flera nätter spenderas i tält. I fjällstugorna sover vi i våningssängar blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved/gas, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men vid tältning gräver vi hål i snön.
Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs men du måste tycka om djur och känna medkänsla för dem.

Hur fysiskt krävande kommer det att vara?
Hur fysiskt krävande det kommer att bli beror mycket på hur snö och väderförhållandena blir under turen. Men, att köra hundspann kräver att du har god balans och för att delta på Explore Sarek turen krävs också att du är i god fysisk form. I uppförsbackar och tunga snöförhållanden måste du hjälpa hundarna genom att sparka bredvid släden och ibland också springa och putta släden i branta uppförsbackar (som kan vara väldigt långa i fjällen).
Du måste också ha i åtanke att du kommer att vara fysiskt aktiv utomhus i kyla under många timmar per dag och de flesta nätterna spenderas i tält. Du måste ha viss friluftserfarenhet med tältning sedan tidigare. Detta är mer som en riktig expedition i ett vilt område utan markerade leder.
Våra turer är inte tillrättalagda turistiska äventyr utan riktiga upplevelser där alla jobbar som ett team och hjälps åt med allt från att ta hand om hundarna, matlagning, i- och urlastning av slädar, hämtning av vatten och att sätta upp tält.

Om du är osäker på om du är kapabel att delta, tveka inte att kontakta oss på email och berätta om dig själv och vad som bekymrar dig. Kvinnor tenderar att underskatta sig själva och medans män ibland överskattar sin fysiska förmåga. På våra turer har vi haft deltagare från hela världen, av alla kön i åldrar upp till 67 år.

För vem?
Minimiålder är 18 år för att delta på denna expedition.

Plats:
Turen startar och slutar i Saltoluokta
Vi träffas allihop i restaurangen på Saltoluokta Fjällstation kl. 18:00 på ankomstdagen.

Bokning

Innan du bokar, var noga med att du läst igen all information som finns om just denna tur såsom turförhållanden och vad som krävs av dig som deltagare.
Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

»Bokningsvillkor

Notera! Vi kommer manuellt att granska bokningen för att se till att det minsta antalet deltagare nås för att genomföra turen. Vi kommer att bekräfta tillgängligheten så snart vi kan efter att vi fått din order.
Innan din bokning är bekräftad kommer inga betalningar eller avgifter att tillämpas, och kreditkortsuppgifterna hålls endast för säkerhetsändamål.

Share