Huvudmeny:


Naturens Bsta

Vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris 2008

Hundspannsäventyr genom Sjaunja och Kebnekaise

Fantastiska vyer och mäktiga fjäll


De vita vidderna sträcker ut sig i väster nära gränsen till Norge. I öster reser de massiva Kebnekaisefjällen sig mot den djupblå himlen.
Vi färdas med hundspann och njuter av att leva i naturen tillsammans med våra huskies. Det enda som styr vår tillvaro är vädrets makter och när vi behöver äta och sova. Nätterna spenderas både i komfortabla fjällstugor och i fjälltält.
Följ med på ett äventyr och njut av tystheten och stillheten av de lappländska fjällen blandat med adrenalinkicken att färdas bak en hundsläde.

Dag 1 Ankomst till Saltoluokta Fjällstation.
I Kebnats stannar bussen/transfer. Detta är så långt man kan komma med bil. Härifrån blir vi skjutsade i skoterkälkar över Luleälvens is.
Incheckning på fjällstationen. Här finns möjligheten att njuta av en varm bastu eller varför inte ta en kort snöskotur längs någon av lederna. Vi hälsar på hundarna och avnjuter en god middag i den mysiga restaurangen.

Dag 2 Första dagen med hundspann.
Morgonen startar med en läcker frukost med nybakat bröd framför eldstaden i restaurangen.
Efter frukost packar vi allt vi behöver för veckan i våra slädar och ni får instruktioner i hur man kör och tar hand om ett hundspann. Tillsammans selar vi hundarna och kopplar in dem framför slädarna och snart är spannen färdiga för avfärd. Vi korsar Stora Luleälven med hundspannen och körvidare västerut mot Stora Sjöfallet och Teusajaurestugorna.
Vi tar hand om och matar våra trogna slädhundar. Därefter lagar vi middag till oss själva och njuter av tystnaden och stillheten som bara infinner sig i fjällen nära stjärnorna.

Dag 3 Sälkastugorna.
Från Teusajaure följer vi Kungsleden norrut mot Kaitumdalen. Vi möts först av en rejäl uppförsbacke när vi skall klättra ut ur dalgången och upp över ett fjällpass innan vi kan glida ner mot Kaitumdalen. Färden fortsätter norrut längs Kungsleden mot Sälkastugorna där vi tillbringar natten.
Här finns möjlighet att bada bastu.

Dag 4 Kebnekaise Fjällstation.
Dagens etapp går sydöst igenom Singivagge. En trång och mäktig dalgång som vid bra väder bjuder på storslagenhet. Vid dåligt väder kan denna dalgång bjuda på en hel del vind.
Vårt mål för dagen är Kebnekaise fjällstation där vi tillbringar natten. Vi lagar själva middag men har tillgång till både duschar och bastu. Lite civilisation långt uppe på fjället.

Dag 5 Vidderna söder om Nikkaluokta.
Efter frukosten styr vi hundspannen vidare österut mot Nikkaluokta. Bakom oss lämnar vi Sveriges högsta fjäll, Kebnekaise.
Målet för dagen är att passera Nikkaluokta och denna natt tillbringas i tält någonstans på platån söder om Nikkaluokta. Vi bor två och två i tälten som är mycket stormsäkra och komfortabla. Åter igen hjälps vi alla åt med de dagliga sysslorna.

Dag 6 Sjaunja Naturreservat och Kaitumälven.
Under dagen färdas vi söderut. Landskapet är öppet och flackt i öster. I väster tornar de högre bergen upp sig och vid bra väder är naturscenariot häpnadsväckande.
Mot slutet av dagen styr vi spannen ner mot Kaitumälven. Någonstans där vi hittar skyddad terräng kommer vi att tillbringa ännu en natt i våra tält.

Dag 7 Skogar, frusna sjöar och älvar.
Vi startar med våra hundspann vid Kaitumälven och färdas söderut genom det böljande landskapet i Sjaunja naturreservat. Vi kommer att se myrar, småsjöar, björkskog och senare på dagen även lite tall och gran.
Till slut kommer vi ner till Stora Luleälven som vi följer västerut hela vägen till Saltoluokta Fjällstation där vårt äventyr började.
I Saltoluokta får vi njuta alla bekvämligheter som duschar, bastu och trerätters middag.

Dag 8 Avresedag.
Vi äter frukost tillsammans och tar farväl av våra fyrfotade vänner innan vi lämnar Saltoluokta.

ALTERNATIV FÄRDPLAN
Denna tur går i ett väderutsatt område. Ibland är det direkt olämpligt att färdas där och då kan vi komma att ändra färdrutten. Oftast sker detta tillsammans med gruppen men guiden har alltid det sista ordet.
Vissa år är Teusavagge (dag 2 och 3) känsligt för renskötseln och då färdas vi in i området västerifrån eller lite längre österifrån.

Fakta:

Datum:
6 – 13 Mars 2017
14 – 21 April 2017

Gruppstorlek: Minimum 2 personer Max 4 personer. Större grupper på förfrågan.

Inkluderat i priset: Individuellt hundspann med utrustning, guide, varm jacka och byxa, varma stövlar, mössa, vantar, sovsäck.
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8, logi (2 nätter på Saltoluokta Fjällstation i ett grupprum, 3 nätter i fjällstugor, 2 nätter i tält)

Ej inkluderat i priset: Resa samt transfer till och från Saltoluokta Fjällstation (turen startar och slutar i Saltoluokta), reseförsäkring och alkoholhaltiga drycker.

Turförhållanden: Svårighetsgrad; Alla aktiviteter är mestadels måttligt ansträngande men ibland tuffa. I fjällstugorna sover vi i våningssängar blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved/gas, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna men vid tältplatserna gräver vi hål i snön.
Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs men du måste älska hundar.

Pris: 22 500 Sek/pers (inkl.moms)
Priset gäller vintersäsongen 2017
Enkelrumstillägg på Saltoluokta fjällstation: 440 Sek/natt.

Share