Huvudmeny:


Naturens Bsta

Vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris 2008

Med hundspann genom Lappland

Hundspann i de svenska fjällen

Från Jokkmokks skogar i öster färdas vi igenom de snötäckta älvdalarna mot fjällen. Högt ovanför trädgränsen korsar vi de vidsträckta fjällhedarna över till Stora Luleälvens mynning. Detta är en tur för dig som vill uppleva att färdas rakt igenom hjärtat av Lappland, från de snöklädda skogarna upp på kalfjällen! På turen har vi med oss snöskor så att vi kan spåra vilda djur som t.ex. Järv, ren, älg, lodjur, hare, ripa.

Dag 1 Ankomst till Jokkmokk.
Vi träffas och går igenom utrustningen och programmet för de kommande dagarna och äter middag tillsammans.

Dag 2 Jokkmokk – Juoksaure, starten på vårt vildmarksäventyr.
Efter frukost åker vi med bil ut till vår Siberian husky kennel. Här får du träffa alla hundarna och vi visar hur man kör och handskas med ett hundspann. Du får själv hjälpa till att sela dina hundar och packa släden för avfärd. Idag kommer vi att köra till en liten stuga vid en liten älv. Ca 30 km.

Dag 3 Laxholmen.
Vi startar med hundarna från Juoksaure och färdas västerut. Idag korsar vi den stora sjön Laddon och passerar också ett område med stora chanser för älgkontakt. Med snöskorna kan vi spåra älg och andra djur. Ca 30 km.

Dag 4 Årrenjarka, den lilla fjällbyn.
Vår färd går vidare västerut genom lågfjällen och vi passerar fjället Farforita som stupar 400 m rakt ner i sjön Karats. Detta blir en lite tuffare dag och vi kommer att färdas ca 50 km. Vi stannar under dagen och gör upp eld och äter lunch. I Årrenjarka blir vi serverade en god middag och kommer att kunna njuta av lyxen av en varm dusch och bastu. Ca 50km.

Dag 5 Laponia världsarvsområde.
Idag kör vi norrut från Årrenjarka. Här finns det lite olika färdvägar att välja på. Vid bra väder kan vi köra rakt över Kabla fjällmassiv, ett vackert men ansträngande alternativ. Vi kan även välja att köra runt Kabla och istället passera den lilla byn Kvikkjokk. Här kommer vi på Kungsleden som vi sedan följer norrut. Under de närmaste dagarna kommer vår färd att gå i Laponias utkanter. Laponia som är ett av UNESCO utsedda världsarvsområden p.g.a. sina höga natur och kulturvärden. Framåt eftermiddagen ankommer vi stugan i Pårte som ligger alldeles vid gränsen till Sareks Nationalpark.

Dag 6 Aktse, porten till Sarek.
Vi vänder våra ansikten norrut och färdas genom gamla skogar och över frusna sjöar hela tiden omgärdade av vackra fjäll. Aktse är kanske en av de mest kända och välomtalade platserna i den svenska fjällvärlden. Ca 30 km.

Dag 7 Saltoluokta, över kalfjället och tillbaka till civilisationen.
Dagens sträcka går upp över trädgränsen över vindsvepta slätter och fjällhedar utan ett träd så långt ögat kan se. Vi styr ner mot Saltoluokta Fjällstation där en het bastu, duschar och en tre rätters middag väntar. Ca 33 km.

Dag 8 Avresedag.
Frukost och avfärd från Saltoluokta.


Visa Crossing Lappland with dogsleds på en större karta

FAKTA

Datum: 26 februari – 5 mars 2018

Gruppstorlek: Minimum 2 personer Max 4 personer. större grupp på förfrågan.

Inkluderat i priset: Individuellt hundspann med utrustning, guide, varm jacka och byxa, varma stövlar, mössa, vantar, sovsäck, alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8, logi (1 natt på Villa Åsgård, 4 nätter i stugor, 1 natt på Årrenjarka Fjällby och 1 natt på Saltoluokta Fjällstation)

Ej inkluderat i priset: Resa samt transfer till Jokkmokk och Saltoluokta Fjällstation, reseförsäkring och alkoholhaltiga drycker.
Turen startar i Jokkmokk och avslutas i Saltoluokta.

Turörhållanden: Svårighetsgrad; Alla aktiviteter är mestadels måttligt ansträngande men ibland tuffa. I fjällstugorna sover vi i våningssängar blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved/gas, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna.
Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs men du måste tycka om djur och känna medkänsla för dem.

Pris:
23 500 Sek/pers (inkl. moms).
Enkelrumstillägg Villa Åsgård: 200 Sek/natt
Enkelrumstillägg i Saltoluokta: 450 Sek/natt

Hur fysiskt krävande kommer det att vara?

Hur fysiskt krävande det kommer att bli beror mycket på hur snö och väderförhållandena blir under turen. Men, att köra hundspann kräver att du har god balans och är i någorlunda god fysisk form. I uppförsbackar och tunga snöförhållanden måste du hjälpa hundarna genom att sparka bredvid släden och ibland också springa och putta släden i branta uppförsbackar (som kan vara väldigt långa i fjällen).
Du måste också ha i åtanke att du kommer att vara fysiskt aktiv utomhus i kyla under många timmar per dag. Våra turer är inte tillrättalagda turistiska äventyr utan riktiga upplevelser där alla jobbar som ett team och hjälps åt med allt från att ta hand om hundarna, matlagning, i- och urlastning av slädar, hämtning av vatten och att sätta upp tält (på de turer som inkluderar tältning) etc.

Om du är osäker på om du är kapabel att delta, tveka inte att kontakta oss på email och berätta om dig själv och vad som bekymrar dig. Kvinnor tenderar att underskatta sig själva och medans män ibland överskattar sin fysiska förmåga. På våra turer har vi haft deltagare från hela världen, av alla kön i åldrar upp till 70 år.

Share