Huvudmeny:


Naturens Bsta

Vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris 2008

Med hundspann till porten av Sarek Nationalpark

Hundspann, Sareks Nationalpark
Kör ett eget hundspann igenom djupa skogar, över frusna sjöar och upp över kalfjäll utan ett träd så långt ögat kan se. Om väderförhållandena tillåter kan vi färdas in i världsarvet Laponia, också kallat den sista vildmarken i Europa. Under turen kommer du att lära dig köra och hantera ett eget hundspann. Vi startar och avslutar turen på Saltoluokta Fjällstation med anor från början av 1900-talet och är känd för sin utsökta restaurang.

Dag 1 – Saltoluokta Fjällstation, början på vårt äventyr.
Vi träffas och går igenom utrustningen och programmet för de kommande dagarna och äter middag tillsammans.

Dag 2 – Autsvagge, dalgången ovan trädgränsen.
Efter frukost samlas vi vid hundarna som alla är av rasen Siberian Husky och har alla sina olika personligheter. Vi ger er instruktioner om hundarna, utrustningen och i hur man kör ett hundspann. Dagens tur går över högfjället ovanför trädgränsen.

Dag 3 – Längs Sitoälvens dalgång.
Dagens etapp går till första delen svagt utför ned längs Sitoälvens dalgång. Vi stöter sedan på en vinterled fram till Aktse. Vi stannar och äter lunch ute. Aktse är ett gammalt fjällhemman där nybyggare och jägare bott sedan urminnes tider. Här ser vi dessutom den kända ”Porten till Sarek, Europas sista vildmark”

Dag 4 – Rittakdalen, de gamla trädens land.
Vi lämnar vår tyngre utrustning I Aktse och kör med lätta slädar en dagstur over till Rittakdalens barrskogslandskap. Om vädret är bra och snöförhållandena goda kör vi en tur upp i Rapadalens mynning.

Dag 5 – Aktse-Njunjes, den höga vägen.
Längs en lång uppförsbacke kör vi upp på fjället och styr västerut längs gränsen till Sareks Nationalpark. Ospårat tar vi oss fram på över 1000 m ö h. vi följer en gammal renflyttled ned igenom björkskogen och fram till Sitojaurestugorna där vi övernattar.

Dag 6 – Rinim, vindarnas centrum.
Under dagen färdas vi längs den långsträckta sjön Sitojaure. I den västra delen av sjön ligger Rinim. Här möts fjälldalar och vindar från olika håll och intressanta vädersituationer kan uppstå.

Dag 7 – Saltoluokta, början och slutet på vår färd.
Med hundarna som nu hunnit bli era riktiga vänner färdas vi igenom Autsvagge eller upp över Ultevis vita vidder. Vi styr spannen åter mot Saltoluokta fjällstation där en het bastu, dusch och en trerätters middag i restaurangen väntar.

Dag 8 – Avresedag.
Frukost och avfärd från Saltoluokta.

Fakta:

Datum:
5 – 12 Mars 2018
6 – 13 April 2018

Gruppstorlek: Minimum 2 personer Max 4 personer. Större grupper på förfrågan.

Inkluderat i priset: Individuellt hundspann med utrustning, guide, varm jacka och byxa, varma stövlar, mössa, vantar, sovsäck, alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8, logi (2 nätter på Saltoluokta Fjällstation i ett grupprum och 5 nätter i fjällstugor)

Ej inkluderat i priset: Resa samt transfer till och från Saltoluokta Fjällstation (turen startar och slutar i Saltoluokta), reseförsäkring och alkoholhaltiga drycker.

Turförhållanden: Svårighetsgrad; Alla aktiviteter är mestadels måttligt ansträngande. I fjällstugorna sover vi i våningssängar blandat män och kvinnor. Stugorna värms upp av ved/gas, är utan elektricitet och rinnande vatten. Utedass finns vid stugorna.
Ingen tidigare hundspannserfarenhet krävs men du måste tycka om djur och känna medkänsla för dem.

Pris: 23 500 Sek/pers (inkl.moms)
Enkelrumstillägg på Saltoluokta fjällstation: 450 Sek/natt

Hur fysiskt krävande kommer det att vara?

Hur fysiskt krävande det kommer att bli beror mycket på hur snö och väderförhållandena blir under turen. Men, att köra hundspann kräver att du har god balans och är i någorlunda god fysisk form. I uppförsbackar och tunga snöförhållanden måste du hjälpa hundarna genom att sparka bredvid släden och ibland också springa och putta släden i branta uppförsbackar (som kan vara väldigt långa i fjällen).
Du måste också ha i åtanke att du kommer att vara fysiskt aktiv utomhus i kyla under många timmar per dag. Våra turer är inte tillrättalagda turistiska äventyr utan riktiga upplevelser där alla jobbar som ett team och hjälps åt med allt från att ta hand om hundarna, matlagning, i- och urlastning av slädar, hämtning av vatten och att sätta upp tält (på de turer som inkluderar tältning) etc.

Om du är osäker på om du är kapabel att delta, tveka inte att kontakta oss på email och berätta om dig själv och vad som bekymrar dig. Kvinnor tenderar att underskatta sig själva och medans män ibland överskattar sin fysiska förmåga. På våra turer har vi haft deltagare från hela världen, av alla kön i åldrar upp till 70 år.

Share